U bent hier

Rijn daalt, Maas blijft laag

Het weer in West Europa wordt de komende week bepaald door lage drukgebieden die vanaf de Atlantische Oceaan tot het Verenigd Koninkrijk doordringen, maar daarna aan invloed inboeten. De invloed rijkt wel tot boven het continent, maar er worden geen grote hoeveelheden neerslag verwacht. Nederland staat daarom opnieuw een licht wisselvallige week te wachten met zo nu en dan buien of regenzones. De afgelopen week was de neerslag nogal ongelijk verdeeld zoals we deze zomer al vaker gezien hebben.

De regio’s met de meest extreme droogte (Twenthe, Achterhoek en omgeving Nijmegen) ontvingen wederom bijna geen regen, terwijl er enkele tientallen kilometers verderop soms 30 mm of meer regen viel. Daardoor verloopt dit jaar in het midden van het land als een normaal tot lokaal zelfs iets te nat zomerhalfjaar, terwijl Twenthe een van de droogste zomers ooit beleeft. Dit patroon dat een regio meer regen krijgt dan de ander berust toch vooral op toeval, want er is geen reden aan te geven waarom deze gebieden steeds net de dans ontringen. Mogelijk brengt de komende week wat verandering, want er staan ons weer enkele regengebieden te wachten. 

Ook in het stroomgebieden van Rijn en Maas wordt het wisselvallig deze week, alhoewel de Maas duidelijk veel minder neerslag zal ontvangen dan de Rijn. De kaart hoeronder laat de neerslagverwachting voor de komende 10 dagen zien. Er ligt een brede vrij droge band van zw naar no over Midden Europa. Vooral de Maas ondervindt daar de gevolgen van. De Rijn profiteert van de regen die t.en zuiden ervan valt.

7F170DA3-CD2D-4E54-9CFC-5CE3494B1862.jpeg

Neerslagverdeling komende 10 dagen in de stroomgebieden van Rijn en Maas (bron Kachelmannwetter.com)
Neerslagverdeling komende 10 dagen in de stroomgebieden van Rijn en Maas (bron Kachelmannwetter.com)

Rijn daalt deze week, vanf volgend weekend weer enige stijging

De Rijn steeg de afgelopen week tot een klein piekje op vrijdag net onder de 1600 m3/s. Het peil bij Lobith steeg ca 70 cm tot iets boven de 8,4 m +NAP.  De stijging was geheel te danken aan overvloedige regen vorige week zaterdag in de Alpen.

De afgelopen week verliepgrotendeels droog in het stroomgebied en daarom staat de Rijn in Nederland nu een week met dalende waterstanden te wachten. Maar opnieuw lijken de Alpen later voor een opleving te gaan zorgen. Vanaf dinsdag tm donderdag gaat er weer flink wat regen vallen in de Alpen en dat water komt dan vanaf komend weekend bij Lobith aan. Na een paar droge dagen in de Alpen wordt er dan vanaf het volgend weekend op  zondag en maandag weer veel regen verwacht in het zuidelijk deel van het stroomgebied. Van een langdurige daling van de Rijn zal daarom voorlopig geen sprake zijn.

Op grond van de verwachte neerslaghoeveelheden verwacht ik dat de Rijn de hele komende week zal dalen. Bij Lobith zal de afvoer dagelijks met ca 50 m3/s dalen tot tussen 1250 en 1300 m3/s in het komend weekend. De stand zal daarbij de hele week met ca 10 cm per dag dalen en dan bij Lobith rond de 7,8 m zijn uitgekomen. Daarna volgt dan weer een stijging. Hoe groot die is, is echter nog niet te zeggen. Voorlopig hou ik het er op dat 1500 m3/s wel weer  mogelijk moet zijn na het volgend weekend. 

Maas blijft erg laag

Na een klein piekje in het vorig weekend daalde de Maas de hele week. Inmiddels is de afvoer bij Maastricht weer op het lage niveau van ca 30 tot 35 m3/s/s uitgekomen. Dit niveau houdt waarschijnlijk de hele week aan omdat er in het stroomgebied vrij weinig regen wordt verwacht.