U bent hier

Vrijwel droge week, Rijn daalt langzaam, Maas blijft laag

In de komende vakantietijd probeer ik wel iedere week een waterbericht te schrijven, maar zal ik me vooral beperken tot de waterverwachting en zal de analyse ontbreken of wat minder uitgebreid zijn. Ook zal het bericht niet altijd op zondag verschijnen.

Hoge drukgebieden zorgen voor droog weer

De afgelopen week vielen er in Nederland lokaal flinke buien en ook het oosten ontving voor het eerst sinds lange tijd zo'n 2 tot 4 cm neerslag, zodat de droogte er wat werd getemperd. In het zuiden en vooral het zuidwesten bleef het vorige week echter vrijwel droog en daar loopt het neerslagtekort langzaamaan nu ook steeds verder op. 

De komende week zal het tekort overal in het land weer verder oplopen, want er volgt een bijna droge week. Het hoge drukgebied boven de Atlantische Oceaan, dat even plaats gemaakt had, is weer terug en volgens de verwachtingen bepaalt dit hoog de hele week het weer bij ons. Eerst ligt het ten westen van ons, maar op de nadering van een lage drukgebied boven de Atlantische Oceaan schuift het op donderdag door naar het continent. Daar blijft het voorlopig liggen en het lage drukgebied loopt er op stuk en heeft daarom maar weinig invloed op ons weer.

In het weekend is er wel kans op regen, maar dat lijkt niet veel te worden. Tot het weekend blijven de temperaturen op een gematigd tot licht verhoogd niveau, na het weekend mogelijk weer (veel) warmer weer, wat de droogte dan nog wat versterkt. Ook dan blijft het droog en alles samen genomen zal er de komende 10 dagen niet veel regen vallen.

In het stroomgebied van de grote rivieren bleven de neerslaghoeveelheden de afgelopen week beperkt. Er vielen wel wat buien, maar die leverden slechts een kleine stijging van de afvoeren op. Vandaag vallen er nog enkele buien in de Alpen, maar ook dat levert weinig extra water op in de rivieren. De rest van de komende week blijft het overal droog en dat zorgt voor verder dalende waterstanden in de Rijn; de Maas blijft onveranderd zeer laag.

Rijn daalt langzaam verder

De Rijn is de afgelopen week heel langzaam wat verder gedaald. De stand bij Lobith bedraagt nu 8,65 m +NAP en de afvoer ligt iets onder de 1.725 m3/s. In vergelijking met vorig jaar is dat ruim 600 m3/s meer. Dit is vooral te danken aan de grote hoeveelheid wintersneeuw in de Alpen die de afgelopen 2 maanden is gesmolten. Momenteel is dan ook 80% van het Rijnwater dat bij LObith Nederland in stroomt afkomstig uit Zwitserland, terwijl daar maar ca 25% van het stroomgebied ligt. 

Voorlopig blijft Zwitserland nog wel even leveren. Dankzij het vele smeltwater is het peil van de meeste grote meren in Zwitserland nu ook nog relatief hoog. Gemiddeld neemt de afvoer bij Lobith de komende tijd dagelijks met zo'n 50 m3/s af, wat overeenkomt met zo'n 5 - 10 cm waterstanddaling. Tot donderdag daalt de afvoer, om daarna een dag of 3 te stabiliseren net boven de 1.500 m3/s. Deze korte stagnatie in de daling danken we aan de neerslag die de afgelopen dagen in Zuid Duitsland en Zwiotserland is gevallen.

Omdat er in het stroomgebied de komende 10 dagen weinig neerslag wordt verwacht, zal dat de afvoer in de week na komend weekend weer verder gaan dalen. Aan het eind van die week komt dan de 1.300 m3/s in beeld. Daar hoort dan een waterstand bij van iets minder dan 8 meter bij Lobith.

Maas blijft zeer laag

De Maas had begin juli al een heel lage afvoer bereikt voor de tijd van het jaar. De afgelopen week is daar, bij gebrek aan neerslag, weinig verandering in gekomen en schommelde de afvoer bij Maastricht steeds rond de 35 m3/s. Alleen gisteren en vandaag was er een heel korte opleving tot iets boven de 50. 

Omdat het de hele week droog blijft zal de afvoer weer dalen naar 30 tot 40 m3/s. De kans is groot dat deze afvoer zo blijft tot aan het eind van de volgende week.