zondag 4 december 2016
Wederom weinig verandering
De komende week lijkt als 2 druppels water op de vorige week. Het begint met vrij koud weer met een oostenwindje, waarna de wind halverwege de week draait naar het zuidwesten en het zachter wordt. Net als vorige week zal de komende week droog verlopen en zullen de waterstanden in de rivieren verder dalen.
Het weer wordt ook de komende week gedomineerd door hoge drukgebieden. Op het kaartje van het KNMI hiernaast is goed te zien hoe het hoge drukgebied heel Midden-Europa in haar greep houdt. De kern schuift de komende dagen naar het zuidoosten, maar er blijft een stevige uitloper liggen tot aan Spanje. Lage drukgebieden vanaf de Oceaan komen wel iets dichterbij, maar brengen vooral bewolking en geen neerslag.
De tweede figuur laat de neerslagverwachting zien t/m het volgend weekend. Alle neerslag blijft ten noorden van ons op een paar druppels na in Nederland; de stroomgebieden van Rijn en Maas zijn neerslagloos. En ook als we nog wat verder weg kijken – de verwachting wordt dan wel steeds onbetrouwbaarder – dan is er nog geen verandering op komst. Hoge druk blijft de dominante speler op het weertoneel.
Rijn zakt verder; bij Lobith naar 7,5 m
De waterstand bij Lobith is weer onder de 8 m gezakt en zal de komende dagen met ca 5 tot 10 cm per dag dalen. Aan het eind van de komende week wordt dan de 7,5 m weer bereikt en het is niet onwaarschijnlijk dat de daling ook na het volgende weekend nog doorzet en de waterstand richting de 7 m gaat. Of er moet later deze week toch een weersomslag komen.
De afvoer bedraagt bij Lobith nu nog ca 1250 m3/s; alweer 800 minder dan 10 dagen terug. De komende dagen gaat de daling wel minder snel en aan het eind van de week komen we dan uit op ca 1100 m3/s. Het Benedenrivierengebied wordt dan weer gevoelig voor binnendringend zout water vanaf zee. Zeker als de wind draait naar het noordwesten (waar nu overigens nog geen zicht op is), dan kan zeewater ver naar binnen dringen.
Een zo lage afvoer komt in december niet zo vaak voor. Doorgaans stijgt de afvoer juist in december, maar soms zijn er jaren dat de neerslag uitblijft en dan kunnen ook in december lage afvoeren en waterstanden optreden. Gemiddeld komt het zo eens in de 10 jaar voor dat de gemiddelde Rijnafvoer onder de 1500 m3/s blijft in december. In het verleden gebeurde dat trouwens vaker dan recent. Uit het verleden zijn zelfs decembermaanden bekend dat de afvoer tot onder de 800 m3/s daalde. Dat gebeurde dan in maanden met strenge vorst, als veel oppervlaktewater bevroor. Maar ook in het huidige klimaat komen lage decemberafvoeren nog wel voor, zoals in 2003, 04 en 05 toen 3 jaar op rij de afvoer laag was in december.
Maas schommelt rond de 50 m3/s
De Maasafvoer is weer ver onder de 100 m3/s gezakt en bedraagt nu ca 40 m3/s. De komende week verandert er weinig. De afvoer zal misschien nog iets zakken, maar door de grote schommelingen die een paar keer dag optreden valt dat niet echt op.
In de Maas komen lage decemberafvoer minder vaak voor dan in de Rijn. Zo eens in de 20 tot 25 jaar blijft de gemiddelde afvoer onder de 150 m3/s. Het gebeurt wat vaker dat de afvoer in de eerste 2 weken nog laag is, maar dan volgt er halverwege de maand toch een flinke sprong omhoog. Het is de vraag of dat dit jaar ook gaat gebeuren. De hoge drukgebieden zijn tot nu toe wel heel oppermachtig, maar in 2 tot 3 weken kan er ook wel weer veel veranderen.
Wordt vervolgd.