U bent hier

zondag 6 november 2016

Waterstanden gaan weer iets stijgen

De afgelopen dagen is er in het stroomgebied van de Rijn voldoende neerslag gevallen voor een lichte stijging. Langs de Maas viel wel wat regen, maar dat leverde geen stijging van betekenis op. De komende week zijn er wel wat lage drukgebiedjes in de buurt, maar veel regen wordt toch niet verwacht. Een sterke stijging van de waterstanden zit er voorlopig dan ook niet in.

Rijn stijgt weer richting de 8 meter

Na het kleine piekje afgelopen dinsdag is de Rijn bij Lobith weer gezakt naar iets onder de 7,5 m (wat overeenkomt met een afvoer van 1050 m3/s). Vanaf morgen komt aan die daling en einde vanwege extra water dat vanuit Zuid- en Midden Duitsland op weg is naar Nederland. Op grond van het water dat nu in de rivier aanwezig is, zal de stand weer enkele dagen stijgen met ca 10 cm per dag tot ca 8 meter bij Lobith op vrijdag; de afvoer zal dan weer ca 1250 m3/s bedragen.

De atmosfeer is al wekenlang vrij rustig. Eerst werd het weer in NW-Europa beïnvloed door enkele grote hoge drukgebieden boven het continent. Die hebben nu het veld geruimd, maar ondertussen is een hoge drukgebied op de Atlantische Oceaan ontstaan, wat de grote neerslaggebieden vanuit het westen op afstand houdt. Europa is nu het toneel van verscheidene kleine lage drukgebieden waar vooral veel bewolking en hier en daar ook enkele kleine regengebieden omheen draaien. De hele komende werkweek komt hier weinig verandering in. De neerslaghoeveelheden zijn daarom maar klein en op de al genoemde kleine watergolf in de Rijn na, die donderdag of vrijdag haar hoogste punt bereikt, is voorlopig niet meer water op komst.

Maas blijft nog een week laag

Het stroomgebied van de Maas bleef ook deze week buiten schot bij de regengebieden en er is daarom maar weinig water in de Maas onderweg. De etmaalgemiddelde afvoer bij Borgharen bedroeg de hele week ongeveer 20 m3/s en gedurende de afgelopen dagen waren er lange perioden dat de minimumafvoer van ca 10 m3/s via de Grensmaas naar het noorden stroomde.

Zondagavond was er wel voor het eerst sinds 2 weken weer een 'flushflood' die door de Grensmaas stroomde. De afvoer steeg in een uur tijd van 10 naar 220 m3/s, waardoor de waterstand bij Borgharen met ruim 1,5 meter steeg. Net als vorige keren duurde de piek ongeveer een uur om daarna weer snel te zakken. Het blijft een raadselachtig verschijnsel.

Ook de komende week zal er nauwelijks neerslag vallen langs de Maas en de afvoer zal dan ook laag blijven. Net als vorige week is er ook nu pas weer zicht op neerslag in het volgende weekend. Maar net als vorige week is dat nog te ver weg om iets met zekerheid over te zeggen.