Een beetje regen in de stroomgebieden; licht stijgende waterstanden
De week begint met wat regen, daarna een paar droge dagen en na het volgend weekend waarschijnlijk ook weer natter. Er valt voldoende regen om de rivieren iets te laten stijgen, maar een hoogwater lijkt er voorlopig niet in te zitten. In het waterbericht leest u de details. De rubriek water inzicht ontbreekt deze week.
Water van de week
Lagedrukgebieden zijn even aan zet, maar geen strakke westelijke circulatie.
Tot nu toe overheerste in februari de invloed van hogedrukgebieden. Er waren wel wat nattere perioden maar die leverden niet heel veel water op en de rivieren staan daardoor op een voor de tijd van het jaar relatief laag niveau. De komende dagen gaat dat veranderen want een omvangrijk lagedrukgebied trekt tussen IJsland en Schotland door naar het oosten en de bijbehorende regengebieden kunnen vanaf maandag de stroomgebieden bereiken.
Op dinsdag volgt een nieuw lagedrukgebiedje dat net ten zuiden van Nederland langs over Noord-Frankrijk en België naar Noord-Duitsland trekt en aardig wat regen kan brengen in de stroomgebieden. In het oosten van België en Noord-Frankrijk kan 20 tot 30 mm vallen en dat kan mogelijk invloed hebben op de afvoer van de Maas. Het regengebied strekt zich niet heel ver naar het zuiden uit en in het stroomgebied van de Rijn zijn het met name de Moezel en de Midden-Duitse zijrivieren die op woensdag extra water kunnen verwachten.
In het stroomgebied van de Maas valt op woensdag en ook op donderdag ook nog wat regen, maar geen heel grote hoeveelheden meer. In het stroomgebied van de Rijn kan tot en met vrijdag wat regen vallen, maar ook daar geen grote hoeveelheden. Vanaf de Atlantische Oceaan nadert op donderdag nog een lagedrukgebied, maar dat zal waarschijnlijk nog wat zuidelijker, over Midden-Frankrijk, langs trekken en weinig invloed meer hebben op het weer in de stroomgebieden. Misschien dat het zuiden van Duitsland en de Alpen er op vrijdag en zaterdag nog wel wat neerslag van meekrijgen.
Vanaf komend weekend krijgen West en Midden-Europa een paar droge dagen omdat het Azoren-hogedrukgebied zijn invloed naar het noordoosten uitbreidt. Anders dan eerder deze winter houdt dit hogedrukgebied niet lang stand en trekt al snel weg naar het oosten. Waarschijnlijk komen we dan vanaf dinsdag 4/3 alweer onder invloed van nieuwe lagedrukgebieden en kan het wederom natter worden.
De laatste modelberekeningen geven echter aan dat het met de neerslaghoeveelheden wel lijkt mee te gaan vallen. Zo ver vooruit kan dat uiteraard nog wel veranderen. Een lange droge periode lijkt er echter ook niet in te zitten en de kans is groot dat lagedrukgebieden de stroomgebieden in de eerste 10 dagen van maart wel weten te gaan vinden.
Rijn daalt iets onder de 9 m NAP, daarna weer stijgend naar net erboven
De Rijn is de afgelopen week onder invloed van het droge weer ongeveer 1 m gedaald van 10 m NAP op maandag naar 9 m NAP op dit moment. Op donderdag viel er in Nederland wat regen maar dat regengebied drong niet veel verder door naar het oosten en in het stroomgebied van de Rijn viel weinig. De waterstanden blijven daarom voorlopig nog licht dalen met ongeveer 5 cm per dag tot op donderdag de 8,8 m wordt bereikt.
De afvoer is vandaag voor het eerst deze winter onder de 2000 m³/s gezakt en daalt nog wat verder tot ongeveer 1775 m³/s op donderdag. Dat is ruim onder het langjarig gemiddelde dat voor deze tijd van het jaar ca 2.700 m³/s bedraagt. Vanaf donderdag arriveert het water dat op dinsdag en woensdag als neerslag is gevallen in het stroomgebied. Er lijken geen heel grote hoeveelheden te gaan vallen en daarom blijft het bij een bescheiden stijging van niet meer dan 30 of 40 cm. De hoogste stand verwacht ik op maandag 3 maart en de afvoer zal dan weer tot iets boven de 2000 m³/s zijn gestegen.
Omdat het vanaf aanstaande vrijdag weer een aantal dagen droog wordt en er ook in de loop van volgende week niet heel veel regen lijkt te gaan vallen, is de kans groot dat de waterstand vanaf begin volgende week weer gaat dalen en al snel weer onder de 9 m NAP zal zakken. Een echt natte periode lijkt er voorlopig niet aan te komen, maar helemaal droog blijft het waarschijnlijk ook niet. Ik hou het er voorlopig op dat de waterstanden vanaf 3 maart een dag of 10 langzaam zullen gaan dalen en dus nog lang onder het langjarig gemiddelde zullen blijven
Op dinsdag en woensdag mogelijk even een opleving van de Maasafvoer
De Maasafvoer daalde de hele week langzaam van ongeveer 350 m³/s aan het begin van de week naar ca 250 m³/s op dit moment. Dat is flink onder het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar, dat ca 450 m³/s. Er viel dan ook vrijwel geen regen in het stroomgebied en alle zijrivieren van de Maas zijn langzaam aan het dalen.
De kans is vrij groot dat er aanstaande dinsdag regen gaat vallen in het stroomgebied, maar de verwachting voor de hoeveelheden wisselt nogal. Vanmorgen werd er nog 20 tot 30 mm verwacht in een groot deel van België. Dat zou de Maas flink wat extra water hebben kunnen opleveren zodat de afvoer op woensdag tot boven de 500 m³/s zou kunnen stijgen. De laatste neerslagverwachting laat de regen echter vooral boven Luxemburg en het westen van Duitsland vallen, waardoor het stroomgebied van de Maas grotendeels buiten schot blijft. In dat geval stijgt de afvoer misschien nog tot 300 m³/s maar veel meer zal het dan niet zijn.
Het blijft even afwachten wat er gaat gebeuren maar voorlopig is de kans het grootst dat de meeste regen aan het stroomgebied voorbijgaat. Op woensdag en donderdag kan er ook nog wat regen vallen in het stroomgebied en mogelijk valt er dan genoeg om de afvoer wel iets te laten stijgen maar veel meer dan 400 m³/s zal het dan ook niet worden verwacht ik.
Vanaf vrijdag breekt dan een wat langere droge periode aan waardoor de afvoer weer flink gaat dalen. Omdat er ook na het weekend niet veel regen gaat vallen is de kans groot dat de Maasafvoer verder daalt naar ongeveer 200 m³/s in de loop van de week na het volgend weekend. Mocht er wel een klein piekje komen deze week van ongeveer 500 m³/s dan zal de daling wat trager gaan en komen we in de loop van die week uit op 250 m³/s. Voorlopig blijft de Maasafvoer dus lager dan het langjarig gemiddelde.