U bent hier

wisselvallige week, weinig verandering in de waterstanden

Een westelijke luchtstroming komt de komende week op gang en dit zorgt voor een wisselvallig weertype met soms veel regen en ook trekt de wind aan. In de stroomgebieden valt voldoende regen  om de waterstanden iets te laten stijgen. Het ziet er naar uit dat het regenachtige weer over een week al weer voorbij is als een hogedrukgebied het weer gaat bepalen. Het wordt dan voor langere tijd droog en de waterstanden gaan weer omlaag.

De rubriek Water Inzicht ontbreekt deze week 

water van de week

Eerste herfstachtige week

Vanaf de Atlantische Oceaan trekken de komende dagen verschillende lagedrukgebieden ten noorden van Nederland langs. Ze zorgen in onze omgeving voor een (zuid)westelijke luchtstroming waar regengebieden in mee worden gevoerd. Het zijn omvangrijke lagedrukgebieden waar ook de restanten van tropische cyclonen in zijn opgenomen, die vanaf het centrale deel van de Atlantische Oceaan naar het noorden zijn getrokken. De invloed van deze lagedrukgebieden zal tot over heel Noord- en Midden Europa reiken. 

Vandaag bevinden we ons nog in een zuidelijke luchtstroming waar vanaf Frankrijk enkele buien in worden meegevoerd. Ze hebben gisteren in het stroomgebied van de Maas regen gebracht en vandaag trekken ze over Nederland. Vanaf maandag bereikt de eerste regen van de Atlantische depressies ons land om daarna verder het continent op te trekken en ook in het stroomgebied van de Rijn regen te brengen.

Donderdag en vrijdag beweegt een van de lagedrukgebieden wat zuidelijker en dan is er kans op veel meer regen. Vooral de Nederlandse kuststrook zou wel eens veel regen te verwerken kunnen krijgen. Vanwege het warme zeewater heeft de lucht boven zee extra veel water opgenomen en zijn de buien daar zwaarder Het is een bekend fenomeen in deze tijd van het jaar en soms leidt dat tot wateroverlast.

Ook in de stroomgebieden van Rijn en Maas valt deze twee dagen flink wat regen; voldoende om de rivieren wat te laten stijgen. Op zaterdag kan vooral in de Nederlandse kuststrook nog een keer veel regen vallen, maar is het landinwaarts al grotendeels droog geworden. 

De baan van de lagedrukgebieden komt vanaf het weekend weer veel noordelijker te liggen en dat maakt de weg vrij voor een hogedrukgebied dat zich vanaf de Azoren naar het noorden uitbreidt. Na het volgend weekend beweegt dit hogedrukgebied wat verder naar het oosten, maar houdt voorlopig wel grip op het weer in onze omgeving. Het zorgt voor droog weer, dat waarschijnlijk de hele laatste week van september aanhoudt.

Rijn  schommelt bij Lobith rond de 8 m (NAP)

De dalende lijn die de Rijn, na het kleine zomergolfje van begin september had ingezet, werd in de tweede helft van de week even onderbroken door wat extra water dat de Rijn ontving vanuit vooral de Noord-Duitse zijrivieren. Er was daar in een vrij smalle zone 3 tot 5 cm regen gevallen. De Rijnafvoer steeg daardoor ca 100 m3/s tot 1500 m3/s en de waterstand steeg van 8,1 naar 8,25 m (NAP). Omdat het nu al weer enkele dagen droog is, is de waterstand sinds zaterdag weer gaan dalen en de 8 m bij Lobith komt nu snel in zicht.

Morgen verwacht ik dat de Rijn daar onder zakt en die daling zet nog door tot 21/9 als een laagste waarde wordt bereikt van ca 7,8 m; de afvoer zal dan ongeveer 1.250 m3/s bedragen. Ik ga er daarbij vanuit dat er op maandag, als de eerste regenzone passeert, nog maar weinig regen valt in het stroomgebied. Een afvoer van 1.250 m3/s is wat aan de lage kant voor de tijd van het jaar, maar niet uitzonderlijk.

Vanaf donderdag 21/9 gaat de waterstand langzaam wat stijgen tot eerst rond de 8 m. Vanaf 25 of 26/9 kan de stand nog een paar decimeter verder stijgen als het water van de regenval van eind deze week vanuit Zuid Duitsland en Zwitserland aankomt. Al met al kan de stand dan stijgen tot ca 8,25 m en de afvoer zal dan ca 1.500 m3/s bedragen.

Het ziet er nu naar uit dat de stand in de laatste dagen van september weer zal gaan dalen. Vanaf het komend weekend word het voor langere tijd droog onder invloed van een hogedrukgebied en daarom kan de Rijn flink gaan dalen. Rond de maandwissel wordt de 8 m dan weer onderschreden en mogelijk zet de daling dit maal verder door en breekt zelfs nog een periode van laagwater aan. 

Maasafvoer later in de week iets hoger

De Maasafvoer bij Maastricht bedraagt nu ongeveer 75 m3/s, wat iets lager is dan de gemiddelde afvoer voor deze tijd van het jaar. Afgelopen dinsdag was de afvoer korte tijd flink wat hoger. Er was in de vroege ochtend van 12/9 veel regen gevallen in de omgeving van Maastricht (tot meer dan 50 mm) en de Maas kreeg daardoor in korte tijd veel water te verwerken. De afvoer steeg zelfs tot boven de 500 m3/s.

Dit was echter niet alleen van de regen afkomstig, want toevallig was er rond die tijd ook net een piekje aangekomen vanuit Wallonië. Vanwege het stuwbeheer in de Maas zijn er dagelijks schommelingen die op kunnen lopen tot enkele honderden m3/s. Bovenop een piekje van 250 m3/s vanuit België steeg de Maas. Dat zou betekenen dat er vanuit Maastricht en omgeving ca 250 m3/s naar de Maas moet zijn afgevoerd. 

Verder stroomafwaarts dempte de piek weer snel uit en eenmaal bij Venlo aangekomen was ze nog slechts 200 m3/s hoog. Nadat het droog geworden was zakte de afvoer bij Maastricht ook weer snel in tot de huidige 75 m3/s. Morgen gaat er wat regen vallen, maar waarschijnlijk onvoldoende om de afvoer te laten stijgen.

Donderdag en vrijdag kan er wel veel regen vallen en dat zou wel voor een stijging kunnen zorgen. De Ardennen liggen nu nog een beetje buiten het gebied met de meeste regen, maar dat kan nog wel veranderen. Ik hou het voorlopig op een stijging tot tussen 125 en 150 m3/s. Vanaf het weekend breekt een langere droge periode aan en kan de afvoer weer snel gaan zakken tot onder de 100 m3/s en later in de week na volgend weekend tot 75 m3/s.