Hoogwaterbericht 30 december
De waterstanden in de rivieren zijn overal aan het zakken en dat houdt nog een paar dagen aan, maar een nieuwe regenperiode is in aantocht en de waterstanden gaan nog een keer fors omhoog. Dat wordt dan de 4e hoogwatergolf op rij. In de Rijn gaat deze waarschijnlijk wat lager gaat uitpakken, maar in de Maas zeer waarschijnlijk een flink stuk hoger dan de afgelopen week. Ik zal morgen eens in de historie duiken om te zien of 4 golven zo kort na elkaar al eens eerder is voor gekomen.
Op 1 januari begint het te regenen in de stroomgebieden en vooral dinsdag 2 januari wordt een zeer natte dag. Ook 3 januari regent het nog flink, maar vanaf 4 januari wordt het al minder en zeer waarschijnlijk breekt vanaf 5 januari eindelijk een wat langere droge periode aan. Na een lange periode waarin lagedrukgebieden de dienst uitmaakten, verschijnt er vanaf begin januari een groot hogedrukgebied boven het noorden van de Atlantische Oceaan en als dit uitkomt, houdt het de lagedrukgebieden met regen vervolgens op grote afstand.
Ook gaat de wind dan naar de drogere noord- tot oosthoek. Hoe lang die droge periode gaat duren is nog niet te zeggen, maar voldoende lang voor een wat grotere daling van de waterstanden. Maar voordat het zover is krijgen we eerst nog te maken met een volgende hoogwatergolf, die in de Rijn waarschijnlijk wat lager gaat uitpakken, maar in de Maas zeer waarschijnlijk een flink stuk hoger dan de afgelopen week.
De Rijn
De waterstand bij Lobith zakt nu snel na de piek van 14,5 m op 28/12. Vandaag wordt de 13,5 m (NAP) onderschreden, morgen de 13 m en op 1 of 2 januari de 12,5 m. Daarna zet de daling nog even door tot iets boven de 12 m op 3 januari voordat het water van de nieuwe neerslag ons gaat bereiken.
Vooral 2 januari gaat zeer veel regen vallen in het stroomgebied, met lokaal in de Duitse Middelgebergten 5 cm in 24 uur. Dat is erg veel voor een dag in de winter en op de natte ondergrond zal dat voor een relatief grote afstroom zorgen naar de zijrivieren van de Rijn. Het neerslaaggebied reikt dit maal ook verder naar het zuiden zodat ook de Moezel mee gaat doen en hoger uit zal komen dan tijdens de vorige piek.
Op grond van de huidige neerslagverwachtingen kom ik nu uit op een piek tussen 14 en 14,5 m (NAP) bij Lobith op 7 of 8 januari. Onderweg naar de hoogste stand wordt op 4 januari de 12,5 m overschreden, op 5/1 de 13 m en later op die dag mogelijk ook al de 13,5 m. Op 6/1 volgt dan de 14 m. Dit is een allereerste inschatting, komende dagen zal meer duidelijk worden hoe de situatie zich ontwikkelt.
De IJssel
Ook in Nederland gaat van 2 t/m 5 januari veel regen vallen, zodat de beken die op de IJssel afwateren weer flink zullen stijgen. Het zal een zelfde situatie opleveren als de afgelopen week, dat de IJssel al enkele dagen eerder gaat stijgen dan dat de golf uit de Rijn arriveert. Waarschijnlijk is de situatie wat minder uitzonderlijk dan de afgelopen week, omdat de regenhoeveelheden wat kleiner lijken te worden. Ook zal, als de piek uit de Rijn rond 8 of 9 januari de IJssel bereikt, de toestroom van de beken al weer wat gedaald zijn omdat het dan al weer een dag of 3 droog is in Oost Nederland.
De Maas
Het stroomgebied van de Masa krijgt de komende dagen veel meer regen te verwerken dan in de week voor kerstmis. Toen ontwikkelde zich slechts eenn kleine golf met een afvoer van ca 1100 m3/s. Nu gaat er vooral op 2 januari zeer veel regen vallen en aan de zuidkant van de Ardennen wordt zelfs meer dan 60 mm in 24 uur verwacht. In totaal valt er van 2 t/m 5 januari lokaal meer dan 100 mm. Dat is ook voor de Ardennen erg veel en dit zal zeker een flinke hoogwatergolf op gaan leveren.
Op dit moment is de afvoer bij Maastricht tot onder de 700 m3/s gezakt en vanwege wat neerslag die er de komende dagen al valt zakt de Maas niet veel verder. Tot en met 2 januari verwacht ik een afvoer tussen de 650 en 700 m3/s. Vanwege de vele regen op 2 januari zal de Maas die dag snel gaan stijgen en de 1000 m3/s zal snel overschreden worden. Op 3/1 kan dan al de 1.250 m3/s worden bereikt en op 4/1 de 1500 m3/s.
Hoe ver de afvoer daarna nog door stijgt is nog lastig te voorzien, maar een afvoer tussen 1.750 en 2.000 m3/s op 5 en 6 januari is op grond van de regenhoeveelheden niet uit te sluiten. Dat wordt dan vooral veroorzaakt door de grote hoeveelheid regen op één dag. De komende dagen zal duidelijk worden of deze intensieve regenval er op 2 januari inderdaad gaat komen.
Ook in het stroomgebied van de Maas wordt het vanaf 5 januari voor wat langere tijd droog, zodat na 6 januari de afvoer ook weer zal gaan zakken.